Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam taką świeżą fasolę - piękny Jaś. Trudno odmówić sobie ugotowania fasolki po bretońsku. Fasoli nie trzeba namaczać.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2709
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 100
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2709
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 100
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 82
Składniki
Fasolę dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie ok 20 - 30 min. Wyłożyć na sito. W rondlu, najlepiej z grubym dnem, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule i czosnek pokrojony w plasterki. Do garnka dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Kilkanaście minut dusić na wolnym ogniu i mieszać zawartość garnka. Dodać pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Można dodać szklankę przegotowanej wody. Gotować i mieszać od czasu do czasu. Dodać ugotowaną fasolę. Dodać majeranek, paprykę słodką, pieprz młotkowany z kolendrą, płatki chili, cukier, sól do smaku. Wszystko wymieszać i jeszcze kilka minut gotować. Podawać danie gorące. Może być ze świeżą bułeczką. Smacznego