Do garnka wsypujemy fasolę, zalewamy poczwórną ilością wody. Moczymy przez 12 godzin (ja zostawiam na noc). Przed samym gotowaniem namoczoną fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby nie gotować fasoli w wodzie, w której się moczyła. Opłukaną fasolę zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy bez pokrywki przez ok 10 minut na dużej mocy. Po tym czasie zmniejszamy palnik, gotujemy kolejne 30 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 40 minut, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i selera.
Cebulę i kiełbasę kroimy grubą kostkę, smażymy. Łączymy z fasolą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek i bazylię. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ważne, aby sól byłą wsypana po ugotowaniu, wtedy fasola będzie miała miękką skórkę, w innym wypadku istnieje ryzyko, że będzie twarda.
Mąkę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą, mieszamy tak, aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Komentarze do przepisu (4)
Ja to ide na łatwiznę i kupuje fasole juz ugotowana w puszce :-)
*Przejdziesz do wersji klasycznej