Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem z dyni i pomarańczy"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Składniki
Dynię myjemy, osuszamy, przekrawamy i wydrążamy środek z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Później kroimy dynię na kwadraty o boku długości około 1,5 cm i wrzucamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, by puściła sok.
Po tym czasie dokładnie myjemy pomarańcze. Obieramy je ze skórki oraz z białej błonki, wyjmujemy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy owoce do garnka z dynią i gotujemy na niewielkim ogniu około 1,5 godz. Gdy dżem zaczyna gęstnieć, trzeba go często mieszać, by się nie przypalił.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, imbir, kardamon oraz cynamon. Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Rada
W prosty sposób można zrobić bardziej wytrawną wersję takiego dżemu. Skórki obrane z pomarańczy oczyszczamy z białej błonki, kroimy w drobniutką kosteczkę. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy skórki i cukier, gotujemy aż syrop zgęstnieje. Skórkę kandyzowaną oraz syrop dodajemy do dżemu.
(bez czasu oczekiwania): 130 minut; Porcja (15 g): 25 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie