Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej

Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Przepyszna na ciepło jak również na zimno do pieczystego. Moi bliscy uwielbiają tą naprawdę domową szynkę.

Składniki

  • mięso wieprzowe tj. szynka ok. 2 kg
  • 3 jajka na twardo
  • marynata:
  • 3 łyżki musztardy ( ja wybrałam sarebska)
  • 1,5 łyżki miodu pszczelego
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Pieprz
  • szczypta gałki muszkatolowej

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Przygotowujemy marynarkę z w/wymienionych składników. Nacieramy szynkę dokładnie. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Po tym czasie mięso dokladnie zwijamy możemy użyć nitki bądź dratwy.
    Do środka wciskamy jajka ugotowane na twardo.
    Tak przygotowane mięso przekladamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 200°C

  3. Po około godzinie jak szynka zrobi się biała, odkrywamy pokrywę.
    Wierzch smarujemy co jakiś czas aż się zarumieni. Powtarzamy ta czynność przekrecajac z kazdej strony. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na ciepło bądź na zimno.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 04 kwietnia 2016
Pytanie b.proste do autora przepisu. Jak wcisnąć do zasznurowanej szynki cokolwiek nie mówiąc o jajach... Czytaj całość »
Pytanie b.proste do autora przepisu. Jak wcisnąć do zasznurowanej szynki cokolwiek nie mówiąc o jajach ugotowanych na twardo?
Bellapi 04 kwietnia 2016
Wystarczy aby nie związać zbyt ścisło. Jak widać na załączonej fotografi jest to możliwe.
Bellapi 04 kwietnia 2016
Dodam iż związuje ją wzdłuż. Oczywiście wszystko zależy od kształtu mięsa. Ja wybieram dość dużą i... Czytaj całość »
Dodam iż związuje ją wzdłuż. Oczywiście wszystko zależy od kształtu mięsa. Ja wybieram dość dużą i cienką.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso wieprzowe tj. szynka ok. 2 kg
  • 3 jajka na twardo
  • marynata:
  • 3 łyżki musztardy ( ja wybrałam sarebska)
  • 1,5 łyżki miodu pszczelego
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Pieprz
  • szczypta gałki muszkatolowej
Składniki