Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarne kluski to nic innego jak pyzy ziemniaczane. Swój niepowtarzany wygląd zawdzięczają surowym, tartym ziemniakom dodanym do ciasta. Im więcej użyjemy tego składnika, tym kluski będą ciemniejsze. U mnie proporcje 1:1 gotowanych do surowych ziemniaków. Czarne kluski cudownie smakują okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 123
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2010
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2724
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 123
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2010
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2724
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Składniki
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę.
Surowe ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito i odciskamy z nadmiaru wody.
W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i sól. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Z gładkiego ciasta formujemy równej wielkości kluski.
Czarne kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy przez około 3-4 minuty od moment wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Ugotowane, czarne kluski podajemy okraszone cebulką z boczkiem.