Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz królują na moim stole. Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 37
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2725
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 148
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 117
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 37
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2725
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 148
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 117
Składniki
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące. Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką. Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona. Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia. Potem posypujemy cukrem pudrem. PYCHA.