Cukinia faszerowana z kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana z kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-)

Składniki

  • FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek
  • -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa mielonego -1 duży ząbek czosnku
  • -troszkę oleju -wegeta oraz pieprz do smaku
  • DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy z niej wodę.


    Do osobnego garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy. Można spróbować i ocenić czy doprawienie nam odpowiada.

  2. Cukinię myjemy i kroimy na pół wzdłuż-na łódki.

  3. Następnie bierzemy małą łyżeczkę i delikatnie wydrążamy środek.

    Do wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym
    Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy oregano :-)

  4. Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
    WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka.Po tym czasie cukinia jest gotowa :-)
    Nie rozpada się, jest miękka i baaardzo pyszna :-) Polecam serdecznie.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 21 sierpnia 2017
Wypróbowałbym ten przepis, ale nasze cukinie z działki trzeba kroić piłą tarczową ;)
2,5 - 3 kg. No i co... Czytaj całość »
Wypróbowałbym ten przepis, ale nasze cukinie z działki trzeba kroić piłą tarczową ;)
2,5 - 3 kg. No i co zrobić z takimi "maleństwami" ?
Przepis wgląda na pyszny, ale nic w sklepie nie będziemy kupować, trzeba się trochę pomęczyć :))
smaki-katriny 23 sierpnia 2017
też mam na działce takie wielkoludy,trzeba wydrążyć więcej środka tak by ścianki były cieńsze,nałożyć... Czytaj całość »
też mam na działce takie wielkoludy,trzeba wydrążyć więcej środka tak by ścianki były cieńsze,nałożyć farsz i piec np w dużej blaszce na ciasto przykrytej folią do pieczenia,bo wiadomo,że do naczynia zaroodpornego się nie zmieszczą.Można też pociąć je na mniejsze kawałki,ale wtedy każdy z nich trzeba zabezpieczyc folią aluminiową by nie dostała się do nich woda którą podlewamy je w czasie pieczenia,
Nevermore 23 sierpnia 2017
Oki, już miej więcej wiem, co robić z tymi "monstrami" :) Coś z tego na pewno wyjdzie.

Tak a'propos... Czytaj całość »
Oki, już miej więcej wiem, co robić z tymi "monstrami" :) Coś z tego na pewno wyjdzie.

Tak a'propos cukinii. Placki z niej są ... ( wstawić odpowiednie słowo ) ;)
Można robić takie cuda, że czasem kubki smakowe wysiadają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek
  • -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa mielonego -1 duży ząbek czosnku
  • -troszkę oleju -wegeta oraz pieprz do smaku
  • DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano
Składniki