Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowitą potrawkę wschodnią z kaszy bulgur w wersji wegetariańskiej z dodatkiem koziego sera oraz brokułów. Danie jest proste w przygotowaniu, ale także bardzo pożywnie i sycące. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego sera koziego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie

  1. Masło oraz oliwę z oliwek rozpuszczamy na patelni i szklimy na nich cebulę pokrojoną w kostkę. W tym samym czasie w osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony na różyczki.

  2. Następnie na patelnię, na której znajduje się zeszklona cebulka, wsypujemy suchą kaszę bulgur i smażymy wszystko do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez kaszę.

  3. Bulgur podlewamy częścią bulionu i smażymy do momentu, aż całkowicie go wchłonie. Bulion wlewamy partiami i za każdym razem czekamy, aby został on odpowiednio wchłonięty (jak w przypadku risotto). W między czasie dodajemy kardamon oraz kurkumę.

  4. Ugotowany brokuł rozgniatamy delikatnie widelcem, dodajemy do ugotowanej już kaszy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser kozi, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Gotowy pilaw brokułowy świetnie komponuje się także z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem.

    * Dodatek sera koziego i rozgniecionego brokuła nadaje daniu kleistą i zwięzłą konsystencję.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

mimiwiki 09 kwietnia 2016
pysznie i zdrowo :)
ciacho50 10 kwietnia 2016
Bardzo apetycznie podane :)
GREGORHSPEED 10 kwietnia 2016
Jak z bulgurem, to musi być pyszny <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g kaszy bulgur
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego sera koziego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn
Składniki