Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Antrykot wołowy z warzywami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 71
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 71
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Składniki
Marchew i brukselkę oczyść. Marchew pokrój w kostkę, a brukselki – na połówki. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie. Antrykot umyj, osusz i pokrój w plastry. Ponacinaj krawędzie tak, by podczas pieczenia mięso się nie zwijało. Każdy kawałek okryj folią spożywczą (żeby nie pryskało) i rozbij delikatnie drewnianym tłuczkiem.
Rozgrzej na patelni część oleju i podsmaż na nim mięso z obu stron. Dopiero kiedy się dobrze przyrumieni, dopraw je solą oraz pieprzem (jeśli posolisz je zbyt wcześnie, będzie twarde). Następnie zdejmij antrykot z patelni.
Sos, który pozostał, jeszcze chwilę podgrzewaj i poczekaj, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dosyp trochę mąki i wymieszaj. Dolej wywar i gotuj sos 15 minut. Ponownie włóż mięso na patelnię i duś kilka minut w przygotowanym sosie.
Plastry słoniny usmaż tak, aby były chrupiące. Na pozostałym oleju przygotuj jajka sadzone.
Mięso i sos rozłóż na talerze, udekoruj jajkiem sadzonym i chrupiącą słoniną. Dodaj gotowane warzywa. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.Źródło: Telemax