Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tradycyjna szarlotka którą wszyscy uwielbiają idealna na różne okazje i święta.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 17
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 17
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia dodaj margarynę, smalec jajko oraz śmietanę zagnieść ciasto. Podziel na pół owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 20 minut.
Jabłka obierz pokrój w kostkę, przełóż do garnka dodaj masło, cukier, cynamon w razie potrzeby podłej 2 łyżkami wody i upraż.
Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35, nakuj widelcem i podpiecz około 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż uprażone jabłka i rozwałkuj drugą częścią ciasta, wyłóż na wierzch, nakuj widelcem.
Szarlotka piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.