Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wydrukowałam jakiś czas temu z Internetu. Wreszcie doczekał się realizacji, a gotowy tort ze stołu szybko znikał - co mnie niezmiernie cieszy. Nie znam autora przepisu, dlatego jeżeli się takowy znajdzie proszę o kontakt, jakoś to dopiszę :)
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5223
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 228
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5223
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 228
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej i odstaw. 175g masła utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie, nim wbijesz kolejne. Gdy wszystko się połączy, wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Na koniec wmieszaj do ciasta jogurt naturalny. Wyłóż dwie okrągłe formy o średnicy 20cm papierem do pieczenia i rozdziel przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku, a wbity w nie patyczek będzie czysty i suchy po wyjęciu. Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, połowa ciasta może spokojnie czekać, zanim pierwszy biszkopt się upiecze.
Czekoladowa polewa: Czekoladę posiekaj i umieść w misce, dodaj miód. Kremówkę oraz 75g masła zagotuj w niedużym rondelku i gorącą zalej przygotowaną czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj rózgą kuchenną, do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Odstaw do przestudzenia, by polewa nieco zgęstniała.
Ryżowa posypka: Ryż preparowany podprażyć na suchej patelni by zrobił się chrupki. Wymieszać z około 50g kajmaku, pozostawiając resztę do posmarowania ciasta.
Gdy wszystkie elementy będą gotowe, ułóż jeden z placków na talerzu lub paterze, nasącz, posmaruj cienko pozostałym kajmakiem z puszki i wyłóż na to mniej więcej połowę ryżu. Polej obficie czekoladą, pozwalając jej spłynąć nieco po bokach. Przykryj drugim plackiem, nasącz go, polej czekoladową polewą i ułóż na wierzchu pozostały kajmakowy ryż.