Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy z kremem"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5214
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 47
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 221
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5214
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 47
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 221
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrami i skórką z cytryny na puszystą masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, masą jajeczną i orzechami. Ciasto piecz w 180°C przez 35 minut. Po upieczeniu ostudź i przekrój w poziomie.
Śmietanę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z cukrem i likierem. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj do kawy, zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź. Kawę wymieszaj z dwiema łyżkami mascarpone, a następnie połącz z resztą serka.
Wszystko razem wymieszaj. 2/3 masy rozprowadź na spodzie ciasta. Przykryj wierzchem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Polej stopioną czekoladą i udekoruj.
Czas przygotowania: 4 godz. Poziom: trudnyŹródło: TV14