Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały na każdą okazję, biszkopt orzechowy przełożony masą budyniową i śmietanowo-migdałową. Przepis znalazłam w internecie i trochę go zmodyfikowałam :)
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 69
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 140
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 764
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 672
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 69
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 140
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 764
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 672
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielić od białek, dodać do żótek cukier i ubić na puszystą masę. Dodać do niej mąkę, bułkę tartą, orzechy, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy ok. 25 cm i upiec.
Przygotować masę budyniową: połowę mleka zagotować z cukrem, w drugiej połowie rozrobić żołtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z gotującym mlekiem i zagotować. Masę wystudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo wystudzony budyń.
Przygotować masę śmietanową: żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanililiowym i ostudzoną żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, posiekać, podprażyć na złoto na patelni. Cukier smażyć na patelni aż zrobi się karmel, szybko wylać go na pergamin, bądż szklaną deskę do krojenia. Poczekać aż zastygnie, po czym skruszyć go i wsypać do ubitej śmietany razem z migdałami, wymieszać
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (można przed wyłożeniem masy nasączyć go wodą z cukrem i cytryną). Przekładać najpierw cienką warstwą masy budyniowej, na to masę śmietanową, przykryć kolejnym blatem biszkopta, czynność powtórzyć. Wierzch i boki obłożyć obiema masami. Dowolnie udekorować. Boki można obłożyć także pokruszonymi orzechami lub migdałami.