Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort opłatkowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24433
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24433
Składniki
Czas ok. 30 min; sztuka – 580 kcal, cena 2,30 zł.
Krok pierwszy. Zagotuj 200 ml mleka z cukrem. W reszcie rozprowadź waniliowy proszek budyniowy. Wlej na wrzątek, gotuj mieszając około 2 min. Gęsty budyń zdejmij z ognia i od razu dodaj do niego żółtka.
Krok drugi. Mieszaj, aż budyń wystygnie. Dalej miesza jąc, dodawaj likier oraz pokrojone na kawałki masło. Krem podziel na połowy. Do jednej wmieszaj posiekane orzechy, do drugiej posiekane migdały.
Krok trzeci . Cienkie opłatki tortowe przekładaj na zmianę orzechowym i mig dałowym kremem. Powstały tort odstaw do lodówki do stężenia. Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.
Krok czwarty.Tort oblej czekoladą. Polewę starannie rozsmaruj za pomocą noża o długim i szerokim ostrzu. Dół tortu obsyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozłóż migdały w czekoladzie, ostudź.Źródło: Świat kobiety