Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny biszkopt nasączony kawą doskonale komponuje się z delikatnym kremem.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2718
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 106
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2718
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 106
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem. Piec ok.30 min w temperaturze 180st. Odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy części. Kawę rozpuścić w ok.100-150ml wody. Można zrobić mocniejszą kawę, wg uznania. Nasączyć biszkopt.
Mascarpone i śmietankę miksować do uzyskania puszystego kremu. Pod koniec dodać cukier. Dodać czekoladę startą na tarce o cienkich oczkach. Delikatnie połączyć.
Części biszkopta przełożyć powidłami, na nie posmarować kremem. Boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu. Obsypać startą czekoladą. Zrobić polewę- wszystkie składniki zagotować. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do polewy i dokładnie wymieszać. Ostudzić.