Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno orzechowe ciasto przełożone delikatnym, puszystym kremem orzechowym.
Polecam.
Odsłon: 1033
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 803
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 1033
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 803
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 105
Składniki
Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas ubijając. Dodać pastę pistacjową i zmielone orzechy. Na koniec wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (21 cm), piec 50 min w temp 180 stopni. Upieczone wystudzić, przekroić na trzy blaty. Jeżeli ciasto wyrosło z górką to ścinamy ją i miękki środek kruszymy, będzie potrzebny do obsypania wierzchu ciasta.
Masło orzechowe, pastę pistacjową i serek mascarpone ubijamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy z orzechowym mascarpone i śmietan fixsem. Ubijamy na sztywno, dodajemy posiekane orzechy laskowe, mieszamy. Blaty nasączamy delikatnie kawą z likierem, przekładamy kremem orzechowym. Krem ma stanowić ostatnią warstwę tortu, którą posypujemy skruszonym ciastem. Chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.