Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj trochę tych przepisów zalega więc najwyższy czas je pododawać. Oto torcik jaki przygotowałam dla mojego wnuczka Filipka, a że uwielbia bitą śmietanę to nałożyłam jej bardzo dużo.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka, kubek,
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8920
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 121
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 269
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2915
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8920
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 121
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 269
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2915
Składniki
1. Biszkopt; białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą , delikatnie wmieszać do masy jajecznej 2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica (tortownicy 26 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 40 min , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, podzielić na 3 krążki. 3. Krem śmietankowy z mascarpone; śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Serek mascarpone zmiksować z łyżką cukru pudru i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krążki biszkoptowe nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny. 4. Składanie tortu; Spodni krążek posmarować masą kajmakową, nałożyć masę śmietankową trochę masy odłożyć do dekoracji, nałożyć drugi krążek i znowu część masy śmietankowej, nałożyć ostatni krążek , docisnąć wyrównać, cały tort obłożyć gotową masą waniliową Dr, Oetkera zrobioną według opisu na opakowaniu, boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Górę udekorować ozdobami i masą śmietankową oraz srebrnymi koralikami. 5. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.