Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, lekki torcik na małą uroczystość rodzinną lub po prostu na niedzielę. Serdecznie polecam.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20227
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 126
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2015
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20227
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 126
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2015
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Składniki
Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubić mikserem masło, cukier, extrakt waniliowy i jajka. Gdy masa zbieleje dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal miksować, aż do połączenia składników. Dodać orzechy i wiórki kokosowe. Na koniec dodać pianę z białek i lekko ją wkręcić przy pomocy łopatki. Nie używać już miksera. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać kaszką manną. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Aby nie tracić czasu, już w trakcie pieczenia jedną galaretkę zalać dwoma szklankami gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać. Wystudzić i dać do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć połączyć z zimnym jogurtem. Dać jeszcze na 1-2 minuty do lodówki, aby krem nabrał właściwej, gęstej konsystencji. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić. Dolny blat znów włożyć do tortownicy. Na to połowę kremu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć resztę kremu. Tort dać do lodówki. Drugą galaretkę przygotować tak jak pierwszą. Gdy wystygnie dać do lodówki. Gdy zacznie zastygać wylewać po łyżce na wierzch tortu.
Tort musi być w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.