Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna bezglutenowa tarta wpada do mojej kolekcji! Tym razem z pysznym kremem budyniowym i borówkami, w sam raz na szybki deser dla niespodziewanych gości oraz jako słodka przekąska na letnie popołudnia. Skusicie się? Jest pysznie, obiecuję!
miska, forma (u mnie tortownica 24 cm), rózga, garnek, szklanka
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 819
Polecam.
Odsłon: 1043
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 121
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 819
Polecam.
Odsłon: 1043
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 121
Składniki
Ciasto zagniatamy z podanych składników. Będzie się lepiło do rąk, ale tak ma być. Ewentualnie można do zagniatania użyć miksera. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Formę do ciasta (ja użyłam tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wyklejamy ciastem tworząc mały rant na brzegach formy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160 st. przez 25-30 minut, następnie studzimy. W czasie pieczenia spodu możemy przygotować budyń.
Połowę ilości mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, drugą połowę mieszamy z proszkiem budyniowym. Wymieszany proszek wlewamy do gotującego się mleka. W tej chwili możemy również dodać ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Całość mieszamy, aż powstanie nam gęsta masa. Gdy zacznie "pyrkać" odstawiamy całość na bog i dodajemy pokrojone masło. Mieszamy dokładnie rózgą do połączenia się składników. Wykładamy gorący budyń na upieczony spód i posypujemy borówkami (lekko je dociskając do masy). Całość studzimy. Przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)