Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam wstawić jutro te ciasto ale tak pomyślałam że może ktoś zechciałby upiec sobie go na niedzielę. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo proste, Po upieczeniu w niektórych częściach ciasto oddziela się od twarogu ale to nie jest nic złego po prostu dobrze upieczone, jak to moja mama mówi : " Taki ci się chleb wydarzył że pod skórą kociak łaził ". Wystarczy kilka prostych składników i mamy na niedzielę pyszne ciasto do kawy.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 79
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 399
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19576
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 79
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 399
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19576
Składniki
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę czyli tak zwany kogel - mogel. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną wtedy dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat dowolny oraz olej i również całość zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanego ciasta dodać kakao i zmiksować na jednolita masę, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotowe zmiksowane ciasto przełożyć do blaszki 31 na 24 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. W międzyczasie przygotować masę serową, do miski wbić całe jajka, wsypać cukier dodać dwie kostki twarogu oraz margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w kawałki. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Na wyłożone do blaszki ciasto kłaść w odstępach przygotowany twaróg tak mniej więcej po dwie łyżki. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego na 180 minut piekarnika i piec 80 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 20 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło podczas pieczenia.
Gdy ciasto już się upiekło ( moje się trochę przypaliło ) pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto jest zimne posypać cukrem pudrem, następnie oddzielić ciasto od papieru.
Upieczone i ostudzone ciasto świetnie nadaje się do niedzielnej lecz nie tylko kawy czarnej lub z mlekiem. Jeśli ktoś nie pije kawy może być również do herbaty. Polecam serdecznie dla gości których się spodziewamy. Ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz.