Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po okresie dyniowo-śliwkowym przyszła pora na potrawy z jabłek. Sięgnij po te słodkie owoce szczególnie wtedy, gdy za godzinę mają pojawić się niezapowiedziani goście i chcesz ich poczęstować czymś słodkim. W każdym domu można znaleźć mąkę, masło czy cukier, a to już połowa sukcesu do wykonania szybkiego jabłecznika na kruchym cieście.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 168
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 98
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 168
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 98
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Składniki
Zrób kruszonkę. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz dodaj masło. Rozetrzyj składniki palcami, by powstały grudki. Przełóż kruszonkę do miseczki, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.
Wsyp na stolnicę lub blat przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj sypkie składniki. Następnie dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyłóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica ok. 22 cm) i podpiecz ok. 12 minut w 180°C.
Obierz jabłka, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub kostkę. Włóż jabłka do miski, posyp cukrem, cynamonem, polej sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj i odstaw. Podpieczony spód ciasta wysyp bułką tartą, wyłóż jabłka, wyrównaj, a wierzch wysyp schłodzoną kruszonką. Piecz jabłecznik ok. 40 minut w 180°C. Gotowe ciasto wystudź i od razu podawaj.