Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym charakteryzuje się królewska szarlotka? To niezbyt słodkie ciasto z soczystym, owocowym nadzieniem w środku, zwieńczone słodką bezą – miękką w środku i chrupiącą na wierzchu. Nie masz jabłek? Do przygotowania tego wyśmienitego ciasta możesz użyć też gruszek, śliwek, bananów lub rabarbaru.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Utrzyj miękkie masło z cukrem i solą. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ale dodawaj kolejne dopiero wtedy, gdy wcześniejsze jest roztarte. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj na gładkie ciasto. Masę przełóż do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), wyrównaj powierzchnię i podpiecz przez ok. 10-12 minut w 180°C.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz i pokrój na drobne plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp owoce cukrem, ewentualnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Wyłóż jabłka na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia szarlotki przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż bezę na ciasto, posyp płatkami migdałowymi i po raz kolejny wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w tej samej temperaturze). Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia i wyjmij z tortownicy.