Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również doskonale smakuje. W sam raz na świąteczny stół. Przepis na dwukolorowy keks pochodzi z 440. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 821
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 821
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Składniki
Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać połowę cukru i zmiksować. Po jednym dodać żółtka cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – do drugiej miski. Wlać olej i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę. Wrzucić do ciasta. Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić pozostałym cukrem – wsypać porcjami i zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać robotem – na niskich obrotach. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy.
Podzielić na 2 nierówne części. Do mniejszej dodać kakao i mleko. Zmiksować.
Nałożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Najpierw połowę ciasta jasnego, później ciemne i resztę jasnego.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Wlać śmietankę i wymieszać. Polać wystudzony placek. Udekorować karmelizowaną cytryną.