Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla makowa z morelami"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 407
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 407
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Płaty ciasta francuskiego układamy jeden na drugim, podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy.
Morele z puszki odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę. Suszone namaczamy w wodzie i kroimy w kawałki.
Do pasty marcepanowej dodajemy jajko, 3 łyżki mielonych migdałów, trochę wody i wyrabiamy. Powstałym kremem smarujemy dokładnie ciasto. Następnie wykładamy masę makową, a potem układamy na niej pokrojone morele. Całość posypujemy resztą mielonych migdałów.
Ciasto dość ścisło zwijamy w rulon, który przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Struclę wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika na 20 minut.
Upieczoną i ostudzoną struclę posypujemy cukrem pudrem. Możemy ją podać ze schłodzoną bitą śmietaną albo z sosem waniliowym.Źródło: Rewia