Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x36).
Mak: Mak zalewamy w garnku wodą, chwilkę gotujemy, zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody i mielimy 3x. Do zmielonego maku dodajemy masło, cukier, żółtka, miód, olejek, smalec, cynamon, kawę, rodzynki i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ser: W większej misce ucieramy na gładki krem margarynę z cukrem. Stopniowo dodajemy cały ser. Następnie wsypujemy budyń, żółtka i przesianą mąkę pszenną. Dalej ucieramy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Na kruche ciasto kładziemy masę makową, przykrywamy masą serową i pieczemy w temp 160- 180 stopni ok 75 min. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową. Smacznego.