Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5947
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5947
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i siekam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.
Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza. Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,
na wierzch wykładam większa część masy serowej i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.