Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy wilgotny sernik z dodatkiem dżemu czereśniowego, na cieście kakaowo - orzechowym, oblany czekoladą.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1746
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1746
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Wbiłam jajko, dodałam śmietanę i pokrojoną na kawałki margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto zamarzło wyjęłam je i ok. 2/3 ciasta starłam na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 26x36cm. Ciasto lekko docisnęłam rękami i rozsmarowałam na nim dżem czereśniowy domowej roboty, taki z dużymi kawałkami owoców. Z jajek przeznaczonych na masę serową oddzieliłam białka i ubiłam je na sztywną pianę. Żółtka utarłam z miękkim masłem i cukrem na puszysty krem. Do masy dodałam partiami ser i dalej miksując dodałam proszek budyniowy. Na koniec do masy serowej wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylałam na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Można też wcześniej przez ok. 15 minut podpiec sam spód żeby mieć pewność że będzie dopieczony. Od dżemu i sera sporo namięknie i może być wrażenie niedopieczenia. Po upieczeniu sernik wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku i cały czas mieszając, podgrzewałam je aż wszystko się roztopiło i połączyło ze sobą. Przygotowaną polewą polałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i pozostawiłam tam na całą noc ab się dobrze schłodziło.