Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, kremowy, nie przesłodzony. Pięknie wygląda i jest łatwy w przygotowaniu
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Spód: Orzechy dość grubo posiekać. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Wsypać je do miski, dodać posiekane orzechy, kakao, roztopione masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć.
Do miski przełożyć twaróg, dodać śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i wymieszać mikserem tylko do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Masę serową na chwilę odstawić. Dojrzałe banany obrać ze skórki i pokroić na dość grube plastry. Plasterki bananów poukładać na dnie blaszki.
Masę serową wylać na banany.
Ganache bananowo-czekoladowy: Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. Dodać połamane w kostki czekolady, odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada się roztopi. Banana obrać i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem na papkę i dodać do roztopionej czekolady, wymieszać. Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy wzór
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C przez około 70 minut (jeśli środek sernika będzie ciągle wyglądał na wilgotny nie należy się przejmować i tak się zetnie) Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze na godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch: Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić mikserem. Gotową śmietankę wyłożyć na środek sernika. Sernik posypać kakao.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty ze strony Mała Cukierenka