Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i desery" i od lat gości na naszym stole, robiła go moja mama teraz przyszła kolej na mnie :)
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Ser zmiel razem z ziemniakami dwukrotnie (najpierw wkładaj kawałek sera, kawałek ziemniaka a gdy już zmieli się wszystko całą masę po trochu zmiel jeszcze raz). Żółtka utrzyj z połową ilości cukru pudru prawie do białości, dodaj margarynę (można użyć masła tylko miękkiego) i dalej ucieraj, teraz dodawaj po trochu masy serowej i dalej ucieraj aż uzyskasz w miarę gładką masę (mogą wystąpić grudki sera). Dodaj sparzone rodzynki i wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno pod koniec dodając resztę cukru pudru. Gdy wszystko już ubijesz posyp białka mąką i kaszą manną i powoli dodawaj do masy serowej delikatnie mieszając. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Dużą formę nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej sernik do tortownicy i wstaw do piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem i piecz sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piec i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku, po około 30 min uchyl drzwiczki a po kolejnych 30 minutach możesz wyjąć już sernik z piekarnika. Wierzch sernika można polać polewą czekoladowa lub porobić takie paski z czekolady. Smacznego.