Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna miałam ochotę upiec ten sernik, bo słyszałam, że ma aksamitną konsystencję, anielski smak i boski wygląd. Odważyłam się, upiekłam i przekonałam się, że to wszystko prawda.Polecam! :)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 67
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 67
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć podwójnym arkuszem folii aluminiowej, tak, aby sporo wystawało na zewnątrz. Zamknąć tortownicę, a folią wystającą obłożyć boki formy. Tortownicę trzeba tak przygotować, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Wewnętrzne boki tortownicy wysmarować masłem.
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem, roztopić masło i wymieszać z ciastkami. Masę ciastkową wyłożyć na spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wszystkie składniki na sernik zmiksować na gładziusieńką masę i przelać do tortownicy na masę ciasteczkową.Wyrównać. Formę z ciastem wstawić do większej formy i wlać do niej zagotowaną wodę do połowy wysokości tortownicy.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze ok.70-80 minut. Otworzyć drzwiczki i studzić sernik nie wyjmując go z piekarnika.
W tym czasie przygotować masę śmietanową. Obydwie śmietany zmiksować na krem, dodać cukier i sok z cytryny i jeszcze miksować . Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika i na ciepły, ale nie gorący wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i wstawić do piekarnika /180st.C/ i zapiekać 5 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Sernik przechowywać w lodówce. Życzę SMACZNEGO!