Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serniczek na pumperniklu z wiśniami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Pumpernikiel rozgniatamy na drobne kawałki i podgrzewamy na patelni z 50 g cukru, mieszamy. Roztapiamy masło, studzimy i dodajemy do pumpernikla. Zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy nim dno tortownicy. Chłodzimy 30 minut.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Ubijamy śmietanę kremówkę. Kwaśną śmietanę łączymy z twarogiem, opakowaniem cukru waniliowego i 90 g cukru, aby powstała gładka masa. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także stopniowo bitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wydrylowane wiśnie gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, aż sok odparuje i powstanie gęsty syrop, studzimy.
Wyjęty z tortownicy sernik polewamy syropem wiśniowym, dekorujemy wiśniami i listkami mięty.
Wartość odżywcza porcji 320 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia