Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki torcik z musem malinowym i truskawkowym - łatwy do zrobienia, ale bardzo efektowny!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2736
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 188
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 133
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2736
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 188
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 133
Składniki
Biszkopt: Jajka i cukier miksować robotem kuchennym aż zrobią się prawie białe i podwoją objętość. Delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, wlać do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem, piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) około 15 min. Wystudzić, przekroić na pół.
Mus owocowy: Rozpuścić obie galaretki w niecałej szklance wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jeśli galaretki nie chcą się rozpuścić, to można je wstawić do mikrofalówki i podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając co jakieś 20 sekund i pilnując, żeby się nie zagotowały.
Owoce włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu dopóki się nie roztopią. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko – powinno być około 350 ml przecieru, ale to nie ma większego znaczenia, byle nie było za dużo, bo wtedy galaretki się nie zetną. Wymieszać z galaretkami, odstawić do wystudzenia.
Kiedy galaretki z przecierem są już odpowiednio chłodne i zaczynają tężeć, ubić kremówkę z cukrem, dodać galaretki, wymieszać. Połowę masy wyłożyć na spód biszkopta, przykryć drugą połówką biszkopta, wyłożyć resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej przez noc).
Udekorować bezpośrednio przed podaniem. Bezy ciągną wodę i kilku godzinach nie będą już chrupkie, a na drugi dzień mogą się całkiem rozpuścić i zostawić kałużę mokrego cukru na wierzchu tortu.