Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny wygląd - nadaje się na Wielkanoc,ale nie tylko.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2039
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2039
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło oraz cukier. Składniki siekać długim nożem, aż powstaną grudki. Dołożyć żółtko. Rękoma szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim wyłożoną posmarowaną margaryną formę w kształcie serca. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec ok. 12-15 minut. Wystudzić.
Przygotować masę różaną: śmietankę wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i margarynę. Masę gotować stale mieszając, na małym ogniu, aż wygotuje się do połowy objętości. Dodać konfiturę z róży oraz sok z owoców.
Ciasto posmarować gorącą masą. Wierzch wygładzić szerokim nożem. Odstawić do zastygnięcia. Następnie oblać lukrem lub stopioną polewą czekoladową. Udekorować np. rozetkami z masy marcepanowej i płatkami róży zanurzonymi w lekko roztrzepanym białku i posypanymi cukrem.