Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne drożdżowe ciasto. Umili niejedną niedzielę. Nadaje się też na każdą inną okazję. Serdecznie polecam.
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 135
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 84
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 135
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 84
Składniki
Mąkę przesiać do miski. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Gdy zaczyn zacznie pracować przelać go do miski z mąką. Dodać żółtka i wlać roztopione, letnie masło. Zarobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na pół godziny. Po tym czasie wyrobić ciasto wygniatając je przez kilka minut. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach keksówki w której będziemy piec. u mnie to 31x10 cm. Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie. Posiekane orzechy wymieszać w miseczce z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Zwinąć rulon. Końcówki rolady zawinąć pod spód i przenieść do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40-45 minut. Zostawić do ostudzenia. potem na wierzch lukier. Można posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.