Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to połączenie smaku gruszki z wnętrzem migdałowo - kokosowym przełamane nutą ostrości od chili i korzenności od cynamonu;) Przepis jest bardzo prosty:)
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę posiekać z miękkim masłem do połączenia składników.
Następnie dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i wyrabiać je rękami do momentu powstania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto kruche zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia do lodówki na około 25 minut.
Następnie blat podsypać mąką krupczatką i rozwałkować na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wielkość formy do tarty (o średnicy 25 cm). Wałkiem na wysmarowaną masłem formę przenieść i rozłożyć równomiernie ciasto. Następnie zrobić kilka nakłuć w spodzie, aby nie rósł podczas pieczenia. Pozostawić na chwilę.
Krem migdałowo kokosowy: Mąkę przesiać, a płatki migdałów zmiksować na drobną mączkę. Mączkę migdałową przesiać, dosypać do niej kokos, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie wsypać do masła mączkę migdałową z kokosem i mąkę pszenną. Dokładnie zmiksować i stopniowo dodawać po jednym jajku. Krem przełożyć na spód tarty i równomiernie rozprowadzić. Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Przekroić na pół pionowo i ponacinać do 2/3 długości w plasterki. Połówki gruszek rozłożyć na powierzchni ciasta. Posypać z wierzchu szczyptą cynamonu i chili. Na gruszki nałożyć pozostałą warstwę ciasta kruchego.
Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawić przy uchylonym piekarniku na około 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do wystudzenia. Ps: Tarta gruszkowa smakuje dobrze z sosem zabaione. Życzę smacznego:)