Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik z powidłami"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21467
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 133
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21467
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 133
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia. Sodę rozpuść w zimnym mleku.
Do prze studzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, przyprawę korzenną, sól, pokruszone orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz w temp. 170 stopni C ok. godziny.
Wystudzony piernik wyjmij delikatnie z formy i przekrój wzdłuż na 3 blaty. Dwa posmaruj powidłami i złóż, lekko dociskając. Polej piernik polewą (rozpuszczone masło z czekoladą) i udekoruj świątecznie.Źródło: Tele Tydzień