Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik Staropolski - długo dojrzewający przełożony konfiturą z aronii, w polewie czekoladowej.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 56
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 56
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze. Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na piernik rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra pod wymiar blaszki z piekarnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i do wyłożonej formy umieszczamy rozwałkowane ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 15 minut. Upieczone ciasto studzimy, a ostudzone kroimy na trzy równe części. Kawałki ciasta przekładamy powidłami, zawijamy ciasto papierem do pieczenia, równomiernie uciskamy i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie nakładamy czekoladową polewę. Wierzch piernika możemy udekorować orzechami włoskimi i kolorową posypką. Polewa czekoladowa: czekolada gorzka 80% 100 g masło 40 g Wykonanie polewy: W małym garnczku rozpuszczamy masło, rozpuszczone troszkę pogotujemy do momentu aż zniknie całe białko. Dodajemy rozdrobioną czekoladę. Po dodaniu czekolady nie gotujemy już, tylko cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą możemy dekorować nasz piernik. Smacznego !!!