Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Próbowałam wielu przepisów na ciasto do orzeszków aż wreszcie trafiłam na kruchutkie, rozpływające się w ustach. Gorąco polecam:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 145
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2082
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 145
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2082
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Posiekać wszystkie składniki nożem, następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki zagnieść ponownie by zmiękło. Uformować podłużny wałek i urywać kawałeczki ciasta tworząc w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. Formę do orzeszków posmarować pędzlem umoczonym w odrobinie oleju. Wkładać kawałki ciasta . Piec 2-3 minuty w elektrycznej formie. Forma sama się wyłącza, kiedy połówki orzeszków się upieką. Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Stopniowo - wciąż miksując dodawać po łyżce serka i cukier. Na koniec dodać sok z cytryny. **Jeśli chcemy by orzeszki nadawały się do zjedzenia na następny dzień, dodajmy 1 łyżeczkę żelatyny rozmieszanej w 3 łyżkach gorącej wody **, ale najsmaczniejsze są w tym samym dniu.