Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
Ciasto: posiekaj, zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 12 godzin. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj. Placki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C.
Krem: półtorej szklanki mleka zmiksuj z mąkami, budyniem i jajkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Wlej cienkim strumieniem mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź.
Masło utrzyj, dodając po łyżce budyń. Kremem posmaruj jedno ciasto, przykryj drugim, lekko dociśnij.
Do kremu można dodać 2-3 łyżki ajerkoniaku, ucierając go z masłem i budyniem. Gotową napoleonkę najlepiej schłodzić (nawet przez noc). Wtedy ciasto zmięknie i łatwiej będzie je pokroić.Źródło: Chwila dla Ciebie