Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec serowy to proste i smaczne ciasto, idealne na święta. U mnie znika błyskawicznie. A po świątecznym jedzeniu na taki makowy serniczek zawsze przecież znajdzie się miejsce.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5944
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5944
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Jeśli nie mamy twarogu gotowego z wiaderka to musimy przekręcić go przez maszynkę.
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.
6 żółtek ucieramy przez chwilę z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy ser, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubijamy 6 białek i delikatnie łączymy z masą serową.
Jeśli mamy suchy mak to musimy go zaparzyć i przekręcić przez maszynkę.
4 żółtka ucieramy z cukrem. Jeśli mamy mak z puszki to dajemy tylko 80g cukru pudru (przy suchym maku dajemy 150g cukru pudru). Do utartych żółtek dajemy mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ewentualnie bakalie przy suchym maku). Na koniec ubijamy pianę z 4 białek i delikatnie łączymy z makiem.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy łyżką na przemian obie masy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 1godz 20min. Ciasto najpierw rośnie a po upieczeniu siada. Z blachy wyjmujemy dopiero jak ostygnie. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl