Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane ciasto cytrynowe"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5217
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 52
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 223
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5217
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 52
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 223
Składniki
Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i rdzeń wanilii. Ubij mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Stop masło. Cytryny sparz, osusz. Zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryny razem ze stopionym masłem dodaj do ucieranej masy.
Formę z kominkiem posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Tak przygotowaną foremkę napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz godzinę. Przed wyjęciem sprawdź nakłuwając patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Przygotuj lukier: przesiany cukier puder utrzyj, powoli wlewając sok cytrynowy i 2-3 łyżki wrzątku. Dodaj kurkumę lub barwnik spożywczy. Tak przyrządzonym lukrem posmaruj wystudzoną babkę. Jeśli chcesz, by babka nabrała wyjątkowego charakteru, możesz zrobić dodatkową porcję lukru (z połowy składników podanych w przepisie), którą zabarwisz łyżeczką soku z buraków. Polej nim finezyjnie babkę. Ozdób ciasto umytymi drobnymi kwiatkami.Źródło: TV14