Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiak z orzechową nutą"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 42
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 42
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Składniki
<strong>Poleca Karolina Szostak</strong>
Grzyby zalej 1/2 l wody, odstaw na noc, następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotuj ok. 30 minut. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju.
Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw i smaż jeszcze chwilę.
Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki. Dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem. Wystudź. Kiedy kapusta będzie zimna, domieszaj orzechy i jajka na twardo.
Ciasto rozmroź, lekko rozwałkuj. Wytnij prostokąt. Na środek placka nałóż farsz. Zwiń, formując kulebiak. Zlep końce. Pozostałe skrawki ciasta potnij w paseczki. Ułóż je na kulebiaku. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Kulebiak ułóż w formie wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 oC.Źródło: Naj