Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z promocji margaryny Kasia. Trochę go pozmieniałam. Moim zdaniem to ciasto jest wyśmienite.
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 477
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1572
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 477
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1572
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 347
Składniki
Mąki + kakao + proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) wymieszać i przesiać przez sito.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka, a następnie olej. Do zaprezentowanego na zdjęciu ciasta zamiast oleju dodałam 4 łyżki majonezu Winiary.
Na końcu dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając łyżką w tzw. ósemkę.
Piec w temp. 190 st. C. ca 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
Na soku + masło ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt i przykryć od razu drugą warstwą. Na wierzchu posmarować cieniutko konfiturą brzoskwiniową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki wody. Cały czas miksując wlać do śmietany. Wyłożyć na biszkopt.
Schłodzić w lodówce. Wierch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady.