Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kolorowe babeczki z masa śmietanową, galaretką i cukierkami na kruchym spodzie. Bardzo smaczne i nie za słodkie.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 102
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1839
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 102
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1839
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Wyciągamy stolnice, wysypujemy 4/5 mąki ( resztę mąki wykorzystujemy do posypania stolnicy podczas wałkowania ciasta), cukier , cukier waniliowy i mieszamy tzw " suche składniki" . Gdy to zrobimy , dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jaja i śmietanę. Całość ugniatamy dotąd , aż powstanie nam ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotowujemy kolorową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy foremki na babeczki. Ja mam metalowe . Foremki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą aby podczas pieczenia ciasto nie przywarło i można było bez trudu je wyjąć. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wyjmujemy cisto z lodówki, stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 milimetra. Wykrawamy kółka np: szklanką - większą od foremek - i wylepiamy foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut .
Śmietankę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy. Jeżeli nie mamy takowej możemy rozlać śmietanę do dwóch mniejszych misek i ubić osobno. Gdy nasza śmietana będzie już prawie ubita dosypujemy cukier puder i śmietanfixy. Jeżeli ubijamy w dwóch miskach musimy pamiętać o wsypaniu do każdej z nich po jednej torebce śmietanfixu i 1,5 łyżce cukru pudru. Jeżeli masa śmietanowa nie jest zbyt słodka dosypujemy cukru pudru aż uzyskamy swój ulubiony smak. Ostudzone babeczki napełniamy masą śmietanową za pomocą szprycy i dekorujemy galaretką i np kolorowymi cukierkami. SMACZNEGO :-)