Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawiarniany Amant to eleganckie, wykwintne ciasto miodowe z kawową nutą, przełożone kremem z białą czekoladą – w sam raz na romantyczny wieczór we dwoje!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 114
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1961
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2719
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 114
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1961
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2719
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej w śmietanie kremówce. Wymieszaj na jednolita masę i wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień zmiksuj schłodzoną masę z serkiem mascarpone. Możesz dosłodzić ją do smaku cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na kwadrans przed przełożeniem ciasta.
Roztop w kąpieli wodnej masło i miód. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Rozpuść w niej kawę. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem (tylko do rozpuszczenia cukru). Przesiej do nich mąkę i sodę. Zmiksuj. Połącz obie masy na gładkie ciasto. Jeśli okaże się zbyt kleiste, by je wałkować, dodaj nieco mąki.
Gotowe ciasto podziel na około 10 równych części. Każdą po kolei rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek, docinając go do kształtu tortownicy o średnicy 24 cm. Układaj placki na papierze do pieczenia, nakłuwaj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Odłóż upieczone blaty do wystudzenia.
Przełóż blaty ciasta kremem. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotuj dekorację z czekolady deserowej. Pokrusz ją, roztop w kąpieli wodnej, wylej na gładką powierzchnię (np. na szklaną deskę do krojenia) i cienko rozsmaruj. Gdy czekolada zacznie twardnieć, zeskrobuj jej płaty przy użyciu cienkiego noża. Udekoruj ciasto czekoladowymi rurkami.