Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis z rodzinnych zapisków mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawdę proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie muszę zachwalać ;) Polecam wypróbować!
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 13
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 13
Składniki
Ciasto Zagotowujemy wodę z margaryną i szczyptą soli, a następnie dodajemy powoli mąkę intensywnie mieszając drewnianą pałką, by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do dwóch prostokątnych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Placki pozostawiamy do ostudzenia.
Krem budyniowy Zagotowujemy większość mleka, w pozostałej części rozpuszczamy budyń (jeśli mamy bez cukru dodajemy ilość podaną na opakowaniu) i wlewamy na gotujące mleko, cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy i dodajemy po1 łyżce budyniu cały czas miksując. Możemy dosypać trochę cukru pudru do smaku - zależy czy wolimy mniej czy bardziej słodki krem. Przekładamy nasze placki i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.