Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 53
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2947
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 297
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 52
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 53
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2947
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 297
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 52
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 80
Składniki
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop. Syrop. Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut. Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm. Wykrawać 4-5 cm kółka.
5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem. Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem. Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć. Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia.
Potem moczymy w syropie i odkładamy na kratkę.
Gotowe.