Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaję przepis na bardzo smaczne ciasto jogurtowe z rabarbarem które upiekłam sobie na moje kolejne urodziny. Ciasto proste w przygotowaniu, przepis nieskomplikowany.
blaszka, garnki, nóż, mikser, blender,
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 276
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 276
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Składniki
Biszkopt ciemny; W misce wymieszaj mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodawaj cały czas ubijając żółtka na przemian z cukrem aż do rozpuszczenia cukru. (Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli kryształki są niewyczuwalne to piana gotowa.) Do ubitej piany przesiej suche składniki i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj do połączenia. Masę przełóż do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka. Blaszka wielkości 34/25. Zielone galaretki rozpuść w 800 ml. gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretki truskawkowe. Do 1/2 litra jogurtu dodaj cukier do smaku oraz rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody żelatynę (3 łyżeczki). Masę odłożyć do lekkiego stężenia a następnie rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki. Rabarbar po oczyszczeniu i pokrojeniu włóż do garnka dodaj cukier i zagotuj mieszając co jakiś czas, gdy rabarbar puści sok ściągnij z ognia i zmiksuj tak aby zostały drobne kawałki rabarbaru. Ponownie zagotuj i ściągnij z ognia. Do gorącego rabarbaru dodać 2 łyżki żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rabarbar połączyć z zieloną galaretką a następnie rozprowadzić na masie jogurtowej. Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku i 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody. Masę jogurtową rozprowadzić na masie rabarbarowej, następnie rozłożyć oczyszczone ze szypułek , opłukane, osuszone i przekrojone na połówki truskawki. Całość zalać lekko tężejącą truskawkową galaretką. Włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki.
Ciasto gotowe do podania.
Ciasto przygotowane do schłodzenia.