Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na stół „wjechał” gruszkowiec sypany, który równie dobrze może być sypanym jabłecznikiem – po prostu wybierzcie owoce, które chcecie dodać do tego ciacha :) Gruszkowiec jest prosty, możecie zrobić go na ksylitolu i nie zawiera mąki, ponieważ w mojej wersji znajdziecie tylko kaszę mannę i płatki owsiane. Całość jest przepyszna :)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1723
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1723
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Składniki
Kaszę mannę, 1 szklankę płatków, ksylitol, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon mieszam, a następnie dzielę na 3 części. Gruszki myję, obieram i kroję na cienkie plasterki albo trę na tarce jarzynowej. Owoce dzielę na 2 części. Masło wkładam do zamrażarki, żeby było twarde.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję pierwszą część mieszanki z kaszą manną, wyrównuję łyżką, dociskam i wykładam połowę owoców. Następnie wysypuję drugą część mieszanki z kaszą manną, mieszankę wyrównuję i na tym układam drugą połowę owoców. Całość przykrywam trzecią częścią mieszanki z kaszą manną. Trzecią warstwę również wyrównuję i trę na tarce jarzynowej na górę twarde masło. Na koniec posypuję masło 1/3 szklanki płatków owsianych (nie jest to koniecznie, ale płatki fajnie się spiekają i lekko chrupią).
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 60 minut. Następnie wyciągam gruszkowca z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia i na kilka godzin do lodówki. Ciasto możecie podawać na zimno i na ciepło ogrzewając je piekarniku. Z kleksem bitej śmietany smakuje świetnie :) Gruszkowiec sypany gotowy. Smacznego :)