Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki mięsno-ryżowe"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 117
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1980
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 717
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 117
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1980
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 717
Składniki
Ryż ugotuj na półtwardo, a bułkę namocz w mleku. Gdy nasiąknie, odciśnij ją i zgnieć widelcem.
Z kapusty usuń wierzchnie liście, resztę delikatnie oderwij i sparz we wrzątku. Po schłodzeniu zetnij grubą, środkową żyłkę.
Ryż wymieszaj z mięsem mielonym, rozgniecioną bułką i jajkiem. Masę dopraw solą oraz pieprzem, nałóż na liście kapusty i dokładnie zwiń. Włóż gołąbki do garnka z grubym dnem, zalej je wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około 50 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Litr wody doprowadź do wrzenia, wrzuć kostkę rosołową i dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmaż mąkę z masłem, po czym połącz z sosem. Podgrzewaj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy dolej go do garnka z gołąbkami.
Danie podawaj np. z ziemniakami i czerwoną kapustą.Źródło: Kurier TV